(închide)

Biserica din Glogova, ctitorită de fiul consilierului imperial Glogoveanu, restaurată

 

De curând au început lucrările de restaurare, consolidare şi înfrumuseţare a bisericii cu hramul „Sfântul Nicolae” din localitatea Glogova, judeţul Gorj.

Monumentul istoric a fost zidit între anii 1730 şi 1762, de către Matei Glogoveanu, unul dintre cei trei fii ai lui Constantin Glogoveanu, consilier imperial. Se spune că la construcția bisericii s-a folosit cărămida rămasă de la Cula Glogovenilor și, inițial, a fost acoperită cu șindrilă.

Biserica are o turlă-clopotniță pătrată, situată pe pronaos, relativ nouă, deoarece vechea turlă era octogonală, cu proporții mult mai frumoase.

Pictura inițială a bisericii, realizată în jurul anilor 1762-1764, se presupune că a fost făcută de către echipa de zugravi a lui Dimitrie diaconul, cel care a repictat Mănăstirea Tismana cu cheltuiala doamnei Stanca Glogoveanu, rămasă văduvă, iar între anii 1914 şi 1915, în zilele Majestății Sale Ferdinand I, s-a reparat și repictat de către Ştefan Nachescu Belgum și Iliescu Vela din Craiova.

„Astăzi, după întocmirea proiectului de conservare-restaurare a picturii murale, de către profesorul universitar Nicolae Sava, se constată că pictura inițială era mult mai valo­roasă, iar repictările din 1914-1915 au afectat vechea pictură”, au transmis reprezentanții Mitropoliei Olteniei.

Vizualizări: 877

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste