Băcița Mărioara Băbu: „Dedic diploma de Tezaur Uman Viu primului turist venit la stână, odată cu asfaltarea drumului prin 2007!”
Pe Transalpina, cel mai căutat și cunoscut popas turistic este Stâna Ștefanu, deținută de familia băciței Mărioara Băbu din Novaci. Stâna „Ștefanu” este singura din țară care are atestate un număr record de produse tradiționale și montane: două produse tradiționale și 17 produse montane. De a lungul anilor, Stâna Ștefanu a atras zeci de mii de turiști din țară și din străinătate. Pentru tot ce a reușit să realizeze, promovarea turismului, promovarea produselor tradiționale, a obiceoiurilor din zona, băcița Mărioara Băbu a primit, din partea Ministerului Culturii, diploma „Tezaur Uman Viu” și o dedică primului său turist, din 2007.
Stâna Ștefanu de pe Transalpina a devenit în ultimii ani cel mai cunoscut loc din zona montană a județelor Gorj și Vâlcea! Stâna este situată la kilometri buni de orice așezare umană, în mijlocul naturii, pe cea mai înaltă șosea din România-Transalpina. Puțini sunt turiștii care nu opresc aici pentru a gusta din tocanul pregătit de băcița Marioara Băbu din Novaci. Ministerul Culturii şi Consiliul Judeţean Argeş, prin Centrul de Cultură şi Arte, au organizat marţi Gala Tezaure Umane Vii 2022, scopul evenimentului fiind acela de a-i celebra şi premia pe cei care au obţinut titlul de Tezaure Umane Vii în anii 2020, 2021 şi 2022. Laureată a acestei Gale, băcița Mărioara Băbu spune că dedică diploma de „Tezaur viu”, acordată de Ministerul Culturii, primului turist care i-a spus, în 2007, să „gătească bucate ciobănești ca să se bucure fiecare om care ajunge la stână”!
„Vreau să-i dedic diploma de Tezaur Uman Viu (acordată de Ministerul Culturii), primului om (turist) venit la stână odată cu asfaltarea drumului prin 2007, și care, după ce l-am certat (mai mult în gând), pentru că îmi luase pofticios, pe furiș, o bucată din tocanul preparat pentru copiii mei în vatra stânii, în timp ce eu tăiam cașul în celar, mi-a spus: "Băciţo, fă mâncare ciobănească pentru toată lumea! Gătiţi să se bucure fiecare om de bunătăţile ciobănești din partea Novaciului și a Transalpinei. Puneţi ceaunele afară la fiert, să bolborosească zilnic bucatele și daţi-ne tuturor să mâncăm de-ale stânii, că doar așa ne mai aduceţi și nouă aminte de unde am plecat cândva. Stâna aceasta să se numească Stâna Ștefanu, după numele muntelui pe care e așezată, să aibă mereu porţile deschise și să rămână la fel: fără termopane, curent electric sau feţe de mese preţioase. Să lăsaţi izvorul izvor, să bem apă rece cu cana, focul în vatră mereu aprins să ne afumăm pe lângă el pentru pastramă, iar dumneavoastră să primiţi fiecare om cu bucurie. Să vă păstraţi mereu zâmbetul pe buze și, mai ales, păstraţi-vă omenia! Dacă veţi face astfel, dumneavoastră, Mărioara Băbu și stâna familiei, veţi ajunge cunoscute în România și veţi face cunoscută totodată și ospitalitatea cu tradiţiile noastre românești și peste hotare." Am făcut întocmai cum a zis turistul și iată că a venit momentul să mă bucur. Dimpreună cu mine, sper că se bucură miile de oameni care au mâncat din preparatele gătite de mine și familie, oameni care au lăsat atâtea cuvinte frumoase în cele 12 caiete de impresii de la stână. Dacă veniţi într-un număr așa mare, înseamnă că mâncarea e bună! Acest Titlu e ca o voce care îmi spune: "Nu schimbaţi nimic! Lăsaţi totul așa! Continuaţi!"”, a spus băcița Mărioara Băbu din Novaci.