(închide)

Atelierele Brâncuși 2022, Runcu: Șase sculptori profesionişti și zece pictori şi graficieni participă la această ediție

 

Unul dintre evenimentele culturale de anvergură care se desfășoară în perioada 8-25 august în Gorj este o nouă ediție a Atelierelor Brâncuși. Ca și în alți ani, evenimentul este organizat de Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși”, Consiliul Local și Primăria Municipiului Târgu Jiu, în parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici din România, Filiala Târgu Jiu a UAP din România, Institutul Cultural Român, Mitropolia Olteniei și Facultatea de Teologie din cadrul Universității din Craiova.
Atelierele Brâncuși se desfășoară pe două secțiuni: Simpozionul de Sculptură, între 8 și 25 august, Simpozionul de Pictură și Grafică, între 15 și 25 august, ambele fiind găzduite în comuna Runcu.


Simpozionul de Sculptură are ca invitaţi şase sculptori profesionişti, personalități bine cunoscute în lumea artelor plastice din România: Maxim Dumitraş, Petre Virgiliu Mogoşanu, Florin Strejac, Constantin Ţînteanu, Ioan Pop Vereta şi Vlad Ciobanu, acesta din urmă fiind curatorul simpozionului. Artiștii au la dispoziție, pentru a executa creațiile proprii, bucăți de andezit de mici dimensiuni, de până la un metru lungime.


MAXIM DUMITRAȘ
S-a născut  la 27 septembrie 1958 la Sîngeorz-Băi, unde locuiește și în prezent. A studiat la Universitatea de Artă şi Design Cluj-Napoca și deține un doctorat în sculptură. Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România și directorul Muzeului de Artă Comparată din Sângeorz-Băi, muzeu pe care l-a înfiinţat. Începând cu anul 1976, a participat la numeroase expoziţii personale sau de grup, fiind, totodată, curator şi participant la numeroase simpozioane de sculptură în ţară şi străinătate (Grecia, Spania, Germania, Rusia, Franța, Turcia). Pentru activitatea sa artistică, a fost recompensat cu Medalia omagială „Ion Irimescu - 100”, acordată de Ministerul Culturii și Cultelor (2003), Premiul de excelență „Constantin Brâncuși” al UNPR (2006), Premiul pentru sculptură, Chișinău, Rep. Moldova (2010), iar în anul 2017, la Târgu Jiu, i s-a decernat Premiul Național Brâncuși pentru anul 2016.


PETRE VIRGILIU MOGOȘANU
Este câștigătorul ediției din acest an al Bienalei Internaționale de Sculptură din Chaco, Argentina. În vârstă de 46 de ani, Petre Mogoșanu este originar din Balș, județul Dolj, fiind membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, filiala Craiova. A urmat Școala de Arte Ergastiri Calon Tecnon Eorgon Technis, Atena, Grecia (2007), Academia de Arte Plastice din Carrara, specializarea sculptură, Italia (2010), deține un Master în sculptură la aceeași Academie de Arte Plastice din Carrara, Italia (2013). A participat la numeroase expoziții de grup din Coreea de Sud, Grecia, Italia, Norvegia și România, la bienale din Argentina, Taiwan, Japonia și România, precum și la diverse simpozioane internaționale de sculptură.


FLORIN STREJAC
Este absolvent al Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București (1987) și deținător al unui Master în restaurare piatră și ceramică. Lucrează ca restaurator de sculptură în cadrul Muzeului Judeţean de la Târgu Mureş, fiind și membru al filialei UAPR din acest oraș. A participat la expoziții personale și de grup din Statele Unite ale Americii, China, Germania, Spania și România. Artistul este și o prezență constantă la simpozioane de sculptură din Israel, S.U.A., India, China, Germania, Cipru, Turcia, Suedia, Egipt, Spania și în România.


CONSTANTIN ȚÎNTEANU
Este un original artist băcăuan, de 57 de ani, cu dublă cetățenie, română și britanică, deoarece a trăit mulți ani în Regatul Unit. Deține Galeriile de artă Karo din Bacău, unde a curatoriat numeroase expoziții începând cu anul 2014. Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România. Despre sine spune că nu vrea să fie încadrat în vreun curent „din simplul motiv că ce e val, ca valul trece, iar curenţii de obicei te trag la fundul apei şi acolo dispari. Lăsând gluma la o parte, evit genul de manifestări cu dată de expirare certă. Ca materiale folosesc gunoaie, bucăţi de lemn şi tablă din case demolate, fragmente de obiecte cărora le dau şansa la o nouă viaţă. În esenţă, strânsuri umile şi fără importanţă. Îmi dă o satisfacţie imensă atunci când reuşesc să aduc în faţă, la locul de cinste, sub privirea tuturor, cuie ruginite, piei roase de molii, suprafeţe cu găuri de cari, jalnice resturi nedemne şi păcătoase. Dacă sunt şi apreciate, cu atât mai bine. Frumosul stă împreună cu urâtul în orice, trebuie numai să vezi şi să alegi. E atât de simplu…”.


POP IOAN-VERETA
Artistul s-a născut în anul 1964, la Săpânța, în județul Maramureș. Este absolvent al Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București și membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România. A participat anual, începând din 2002, la expoziții de grup, precum și la simpozioane și tabere de sculptură.


VLAD CIOBANU
Este coordonator și curator al Simpozionului Internațional de Sculptură „Atelierele Brâncuși” de la ediția din anul 2005 (când manifestarea purta numele „Brâncușiana”), continuând cu edițiile succesive din anii 2015 - 2022. Vlad Ciobanu s-a născut la Pungești, județul Vaslui, pe 11 aprilie 1948. A absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” București în 1981. Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România. Dintre premiile obținute de-a lungul anilor, amintim Premiul Concursului pentru Desen și Sculptură „Amici del Pomero”, Milano, Italia (1985), Premiul Uniunii Artiștilor Plastici pentru Artă Ambientală (1999) și Medalia de aur „Dantesca”, Ravenna, Italia în același an, Premiul Uniunii Artiștilor Plastici pentru Sculptură (2005). În 2004 a fost declarat cel mai bun sculptor român. A participat la numeroase simpozioane naţionale şi internaţionale (Iugoslavia, Bulgaria, Serbia). Monumente realizate: „Eroul Necunoscut”, Alexandria; „Regele Ferdinand”, Alba Iulia; „Dimitrie Cantemir”, Onești, Bacău; „Bustul lui Ioan Popilian”, Târgu Jiu; „Monumentul pentru Comemorarea Pogromului din 1940”, București; „Monumentul lui Dimitrie Cantemir”, Cantemir, Republica Moldova și Vaslui, România; „Portretul lui Mihai Eminescu”, Orhei, Republica Moldova; „Semn pentru Comemorarea Parașutiștilor din 1989”, Televiziunea Română, București ș.a.


La Simpozionul Inaternaţional de Pictură şi Grafică participă zece pictori şi graficieni, preşedinţii Uniuni Artiştilor Plastici din România şi Republica Moldova, cadre universitare şi artişti plastici din ţară şi străinătate: Petru Lucaci, Florina Breazu, Daniela Margareta Chiorean, Daniela Constantin, Alina Veronica Petre, Florica Prevenda, Marilena Preda Sânc, Ioan Sbârciu, Florin Șuțu şi Vasile Fuiorea, curatorul simpozionului. În câteva rânduri, extrăgând doar câteva date din CV-ul fiecărui artist, voi încerca să creionez profilul tuturor participanților la această ediție a Simpozionului de pictură și grafică.
PETRU LUCACI este președintele Uniunii Artiștilor Plastici din România, prof.univ.dr. la Universitatea Națională de Arte București. Genuri artistice practicate : pictură, grafică, grafic design, fotografie, obiect, instalație, multimedia. Este director al Revistei Arta. Activitatea sa artistică numără zeci de participări la expoziții de grup din țară și străinătate, expoziții personale.
FLORINA BREAZU este critic de artă și pictoriță, președinte al Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova. Este dublu licențiată în arte plastice la Facultatea Arte Decorative și Design, Academia de Arte Vizuale „Ioan Andreescu”, Cluj-Napoca și Facultatea Arte Plastice, Decorative și Design, Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași. Activitatea sa artistică a fost recompensată cu numeroase premii și distincții.

DANIELA MARGARETA CHIOREAN este absolventă a Universității de Artă și Design Cluj-Napoca, specializarea Grafică, în prezent fiind cadru didactic în cadrul acestei universități și Director al Departamentului Grafică. În 2007 a obținut Titlul de Doctor în Arte Vizuale cu teza „Om-Media. Medii tradiționale și noile media în grafică”. Este preocupată de design grafic, în particular de typedesign. A realizat o serie de expoziții personale și a obținut în 2002 Premiul UAP România pentru grafică tineret.
DANIELA (DANA) CONSTANTIN a absolvit Facultatea de Arte Plastice și Decorative „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca în anul 1988. Este pictor și prof.univ.dr. la Facultatea de Arte şi Design din cadrul UV Timişoara, Director al Departamentului Arte Vizuale. Activitatea sa artistică numără participări la 10 expoziții personale, 38 expoziții de grup și 15 bienale internaționale, 20 de simpozioane din țară și străinătate.
ALINA VERONICA PETRE – a absolvit Universitatea Națională de Arte din București, secția pictură, în 2010, și și-a continuat studiile la Accademia di Belle Arti di Venezia ; trăiește și lucrează în Veneția. Expoziții personale în Italia, Anglia și România.
MARILENA PREDA SÂNC este artist vizual, prof.univ.dr. în cadrul Universității Naționale de Arte din București. Între 2008 și 2012 a ocupat funcția de președinte al Filialei Pictură a Uniunii Artiștilor Plastici din București. Este o artistă interdisciplinară care realizează lucrări de pictură, desen, obiect, fotografie intervenită, cărți de artist, body art, land art, instalație, performance, video, public art. Este redactor șef la revista Contrapunct, coredactor la Revista Forma - UAP Deva.
FLORICA PREVENDA este o pictoriță originară din județul Călărași, dar trăiește și lucrează în București. În anul 1984 a obținut licența ca șef de promoție pe țară la Universitatea Națională de Arte din Iași, secția pictură. Între 1993–1997 a fost profesor asociat la Universitatea Națională de Arte din București. După 1997 a renunțat la cariera didactică pentru a se dedica complet celei artistice. Are la activ numeroase expoziții personale și de grup (Belgia, Canada, Israel, Țările de Jos, Anglia, România, Albania, Germania, Polonia, Republica Moldova, Italia, USA, Spania).
IOAN SBÂRCIU – pictor, prof.univ.dr. în cadrul Departamentului Pictură al Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca, unul dintre cei mai cunoscuți artiști și pedagogi din spațiul artistic contemporan românesc. Fost decan al Facultății de Arte Plastice (1999-2000), rector al Universității de Artă și Design Cluj-Napoca (2000-2008) și președinte al Senatului aceleiași universități (2008-2012-2021); președintele Filialei Cluj Napoca a UAP din România.
FLORIN ȘUȚU este licențiat al Academiei de Artă din București, secția pictură, membru titular al U.A.P. din România, filiala Ploiești, profesor la Catedra de pictură-desen a Colegiului de Artă „Carmen Sylva” Ploiești; Expune periodic în galerii din țară și străinătate, publică tablete, eseuri, cronici de artă plastică în ziare și reviste; a susținut mai multe work-shop-uri în domeniul artelor plastice și vizuale. În 2018 a primit Premiul pentru pictură, acordat de U.A.P. România.
VASILE FUIOREA, curatorul simpozionului; membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România și președinte al Filialei Târgu Jiu a uniunii. Este doctor în Arte Vizuale din anul 2012, iar din 2019, conf. univ. la Universitatea din Craiova, Facultatea de Teologie Ortodoxă, Specializarea Arte Plastice – Pictură. A participat la expoziții personale și de grup, dar și la simpozioane internaționale de pictură din țară și străinătate. Este curator al simpozionului de pictură din cadrul Atelierelor Brâncuși din anul 2014.
În continuare, câteva imagini de la deschiderea celor două simpozioane, de sculptură și pictură, care se desfășoară în comuna Runcu din Gorj și care se vor încheia în data de 25 august, cu vernisarea expozițiilor în care vor fi prezentate lucrările realizate de către artiștii participanți.


Credite foto: Laurențiu Stoicu. Mulțumim!
Adina Andrițoiu

Galerie foto




Vizualizări: 682

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste