Alimente permise și alimente interzise dacă ai colesterolul mărit
Cartofii prajiti, burgerii, mezelurile, merdenelele, gogosile si prajiturile sunt, cu siguranta, preparate pe care oricine le consuma cu placere acasa, la serviciu sau cand iese in oras cu prietenii. Din pacate, pe cat sunt de gustoase aceste alimente, pe atat sunt de daunatoare organismului. Cea mai mare problema pe care o creeaza consumul lor nu este aparitia celulitei, ci depunderea de grasimi in artere. Mai exact, pericolul situatiei vine din cauza faptului ca pacientul se confrunta cu un inamic tacut: colesterol marit. De cele mai multe ori, organismul nu resimte simptome. Manifestarile, care pot trece neobservate, incep sa apara atunci cand se instaleaza ateroscleroza.
Un astfel de scenariu poate fi evitat prin efectuarea periodica a analizelor de sange si prin adoptarea unui stil de viata sanatos.
Miscarea, alimentatia sanatoasa si evitarea viciilor sunt esentiale pentru a va feri de consecintele unui colesterol marit. Specialistii sugereaza ca dieta este principala modalitate prin care va puteti proteja inima si arterele. A gestiona cazurile de colesterol marit nu ar trebui sa reprezinta o provocare pentru pacienti, deoarece exista optiuni alimentare numeroase si delicioase care sa le coloreze farfuriile.
Factorii de risc care pot duce la colesterol marit sunt urmatorii:
alimentatia nesanatoasa - consumul de prea multe grasimi saturate (se gasesc in carnea grasa si in anumite produse lactate) si grasimi trans (se gasesc adesea in snacksuri sau deserturi ambalate);
obezitatea – pacientii care au un indice de lasa corporala (IMC) de 30 sau mai mare sunt expusi unui risc ridicat;
sedentarimsul;
fumatul;
istoricul familial;
consumul de alcool;
varsta – pe masura ce inaintam in varsta, ficatul poate deveni mai putini capabil sa elimine colesterolul LDL (acest proces incepe cu varsta de 40 de ani)
afectiuni precum insuficienta renala cronica, diabet, HIV/SIDA, hipotiroidism sau lupus;
anumite tipuri de medicamente folosite in tratamentele pentru acnee, aritmie, cancer, tensiune arteriala crescuta, transplant de organe sau HIV/SIDA.
Alimentatia este principala cauza a unui colesterol marit. Mai exact, preferinta pentru produsele care contin grasimi saturate. Oamenii ar trebui sa abordeze o dieta care sustine un nivel scazut de colesterol LDL si un nivel ridicat de colesterol HDL. Este important de retinut faptul ca aportul de grasimi din alimente poate influenta valorile optime ale colesterolului. Mai exact, acizii grasi se leaga de celulele hepatice si regleaza productia de colesterol. Astfel, trebuie sa acordati atentie nu doar cantitatii totale de grasimi pe care o consumati, ci si originii acesteia:
grasimi saturate – se afla in carne si produse lactate. Ele determina ficatul sa mareasca productia de colesterol LDL;
grasimi nesaturate – se afla in plante, peste, seminte, oleaginoase, fasole si uleiuri vegetale. Unele dintre acestea pot ajuta la cresterea ratei cu care ficatul le reabsoarbe si descompune colesterolul LDL;
grasimi trans – nu au nicio valoare nutritionala si sunt periculoase pentru sanatate. Ele se gasesc in alimentele ambalate, in alimentele prajite si in produsele de patiserie.
Colesterol marit – lista alimentelor permise
Nu toate alimentele cu continut de colesterol sunt periculoase pentru sanatate. Unele dintre acestea contin substante nutritive care ii confera organismului o multime de beneficii. Iata care sunt cele mai bune alegeri pe care le puteti face fara a va expune sub amenintarea unui colesterol marit:
somon;
macrou;
hering;
pastrav;
ton;
carne slaba de vita;
iaurt degresat cu putina grasime;
mozzarella partial degresata;
ricotta;
oua;
iaurt sarac in grasimi;
vinete;
bame;
mere;
cirese;
afine;
avocado;
cartofi dulci;
broccoli;
conopida;
morcovi;
ovaz;
orz;
migdale;
nuci;
fistic;
nuci pecan;
alune de padure;
nuci braziliene;
caju;
soia;
ciocolata neagra;
cacao;
linte;
usturoi;
praz;
ceai verde;
varza.
Colesterol marit – lista alimentelor de evitat
Specialistii de la American Hospital Association (AHA) recomanda reducerea aportului de grasimi saturate la cel mult 6% din totalul caloriilor consumate intr-o zi. Pentru a evita pericolele pe care le presupune un colesterol marit, ei sugereaza limitarea sau chiar evitarea consumului urmatoarelor alimente:
carne rosie;
miel;
porc;
bacon;
sunca;
salam;
carnati;
slanina;
organe (ficat, creier sau rinichi);
pasari de curte (cu piele);
produse lactate fabricate din lapte integral;
carne procesata;
untura;
maioneza;
uleiuri vegetale saturate (ulei de cocos sau ulei de palmier);
fursecuri;
biscuit;
crackers;
prajituri;
gogosi;
produse de patiserie ambalate;
produse de panificatie;
popcorn cu unt;
semipreparate congelate;
produse de tip fast-food;
prajeli;
produse care contin uleiuri vegetale partial hidrogenate sau uleiuri vegetale hidrogenate.
Principala modalitate prin care va puteti feri inima de efectele unui colesterol marit este alimentatia.
Sursa: https://www.catena.ro/colesterol-marit-alimente-permise-si-interzise