(închide)

Afacerea de succes din lada de zestre. O mehedințeancă îmbracă vedetele!

 

Elena, Valeria, Antonia, Gabriela, Anastasia, etc, sunt numele unor ii, lucrate cu drag și responsabilitate în atelierul de creație al Iuliei Martinescu. Mehedințeanca născută în satul Ponoarele, renumit pentru sărbătoarea liliacului, sau pentru Podul lui Dumnezeu, un monument unic, a pornit de la pasiunea pentru tradiție și a ajuns să aibă o afacere de succes. Iile sale sunt purtate de iubitorii tradițiilor românești, de oameni simpli sau vedete autohtone. Dar Iulia nu vrea să se oprească aici. Își dorește să dezvolte afacerea producând rochii, aranjamente și chiar lenjerii cusute manual.

Cincizeci de femei lucrează la atelierul de creație al Iuliei Martinescu din Mehedinți. Totul a început de la o ie a bunicii sale. Visa o carieră în magistratură, dar a ajuns să facă ii tradiționale. “Cea mai mare emoție a fost atunci când din lada de zestre a scos o minunăție de ie, ia purtată în ziua când a fost mireasă. Mi-am dorit să mi-o reproducă și a reușit. De aici a inceput totul!”.

Fiecare model este unicat și pleacă spre cel care a solicitat produsul abia atunci când Iulia își dă acordul. Iar cele 50 de femei care lucrează pentru ea sunt familia ei, spune antreprenoarea. “Fiecare ie împletește emoțiile celei care o coase și celei care o poartă. Fiecare model este unicat. Avem ii care se lucrează într-o săptămână, dar avem și ii care se lucrează în 3 luni”, spune antreprenoarea.

Iile Iuliei sunt purtate mai ales de româncele plecate în străinătate, fiind și cele pe care dorul de casă le mistuie. Îmbracă iile să le treacă dorul de familia din țară, dar le și dăruiesc străinilor, pentru a le arăta tradițiile românești.

Aceasta a avut și diverse colaborări cu artiști care au purtat iile sale. “Am avut diferite colaborari cu televiziunile nationale Antena 1, Pro Tv, Etno Tv ale căror vedete au purtat iile lucrate în atelierul meu. Dintre interpretele de muzica populare pot să vă enumar Mariana Ionescu Căpitănescu, Emilia Dorobanțu, Emilia Ghinescu, Olguța Berbec și Remus Novac, Niculina Stoican, Maria Constantin, Claudia Ghițulescu”.

IMPEDIMENTE

Impedimentele vin din partea statului, așa cum spun toți antreprenorii. „Hârtii, hârtii și iar hârtii! Inutile, multe dintre ele, apoi timp de asteptare și așa mai departe”.

PREȚ

În Funcție de complexitatea cusăturilor, o ie costă între 150 de lei și 2.000 de lei. Materiale de buncă calitate a găsit la Sibiu, spune Iulia.

PLANURI

Iulia isi doreste ca iile sale să ajungă la Hollywood și la prezentarile de modă de la Paris si Milano. “Vreau rochii traditionale, vreau aranjamente pentru masă și lejerii cusute manual. Vreau multe”, a declarat pentru wall-street.ro.

Galerie foto




Vizualizări: 2,041

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste