240 de viitori meseriași din județul Gorj, pregătiți de OMV Petrom
Ediția a patra a Taberei Meseriașilor din Țara lui Andrei s-a desfășurat în luna august la Bran, județul Brașov. Pe parcursul celor 4 săptămâni dedicate domeniilor studiate de elevi – mecanic, electric, turism și alimentație, respectiv construcții – 240 de viitori meseriași din județul Gorj au participat la ateliere de dezvoltare personală și profesională. În plus, la finalul fiecărei serii au pregătit, sub coordonarea mentorilor, proiecte specifice domeniilor pentru care se pregătesc.
Anul acesta, viitorii meseriași au învățat alături de trainerii de la Fundația Noi Orizonturi despre comunicare, lucru în echipă, spirit antreprenorial și angajabilitate, au susținut simulări de interviuri de angajare. Atelierele de dezvoltare profesională au fost susținute de mentori – profesioniști consacrați din domeniile studiate de elevi, care i-au îndrumat în realizarea proiectelor finale, toate lucrate #DeMeserieNuDeMântuială.
“În fiecare an spun că aceasta a fost cea mai reușită ediție a Taberei Meseriașilor, pentru ca anul următor să îmi dau seama că a ieșit și mai bine! Iată că în 2018 am ajuns din nou la concluzia asta, impresionată de ce au reușit să realizeze elevii din fiecare serie, la finalul unei săptămâni în care au primit informație, susținere , responsabilități și încredere. Proiectele de absolvire au fost gândite și puse în practică anul acesta pentru comunitate, pentru oameni care într-o zi le-ar putea fi clienți, angajatori... Iar toate proiectele demonstrează încă o dată că #sepoate. Se poate să lucrezi exemplar, nu de mântuială, se poate să fii cel mai bun în meseria ta, indiferent care e aceasta”, a declarat Mona Nicolici, Manager Sustenabilitate OMV Petrom.
Pentru prima dată în Tabăra Meseriașilor, profesorii participanți au fost selectați în 2018 pe baza unor propuneri de proiecte pentru dezvoltarea învățământului profesional. Proiectele au fost gândite să contribuie la îmbunătățirea imaginii învățământului profesional și tehnic, să dezvolte infrastructura din școlile profesionale și tehnologice și să-i apropie pe viitorii meseriași de piața muncii. Cadrele didactice au participat la ateliere de scriere și management de proiect, au avut ocazia să își îmbunătățească proiectele ca urmare a cursurilor din Tabără, iar la finalul lunii septembrie vor fi selectate inițiativele care vor primi finanțare de până la 40.000 de euro.
Au fost selectați și anul acesta 40 de elevi, care vor primi o bursă lunară de 500 lei din partea OMV Petrom pentru anul școlar 2018-2019.