(închide)

14 campanii de conștientizare organizate la CT Motru în cadrul proiectului EcOprovocarea!

 

La Colegiul Tehnic Motru ȋn cadrul proiectului EcOprovocarea în această lună s-au organizat 14 campanii de constientizare-Totul despre Pământ. Tema campaniei a fost stabilită de echipa de organizare ,pornind de la “Ora Pământului” şi datorită faptului că pe 22 aprilie este “Ziua Pământului” era de datoria noastră să dedicăm această lună Pământului.

Ziua Pamantului - 22 aprilie - fiecare an marcheaza aniversarea nasterii miscarii moderne a interesului pentru mediul inconjurator. Anul 1970 a fost anul care a adus introducerea fibrei optice, Apollo 13, ultimul album al formatiei Beatles, moartea lui Jimi Hendrix sau nasterea lui Mariah Carey si nu in ultimul rand, pentru prima data, un eveniment numit Ziua Pamantului. Intemeietorul a fost Gaylord Nelson, apoi un senator american din Wisconsin, care a propus primul protest national legat de mediul inconjurator, pentru a zgudui aranjamentele politice si pentru a forta introducerea acestei probleme in agenda natională. A fost un pariu riscant! In tot acest timp, industria elibera fum si alte substante toxice fara a se teme de consecinte. Poluarea aerului era in mare parte acceptata ca si cum ar fi reprezentat aroma prosperitatii. 
Ziua Pamantului a schimbat insa toate aceste obisnuinte. Pe 22 aprilie, 20 de milioane de americani, au iesit in strazi, parcuri sau in amfiteatre pentru a protesta in favoarea unui mediu inconjurator mai stabil si mai sanatos. Denis Hayes, coordonatorul national, si tanara lui echipa, au organizat proteste masive din oras in oras. Grupuri care militau impotriva varsarilor de petrol, fabricilor care poluau si a centralelor electrice, deseurilor toxice, pesticidelor, pierderea faunei, au realizat dintr-o data ca au atat de multe valori si principii in comun. „Prima zi a pamantului a dus la creerea Agentiei pentru Protectia Mediului Inconjurator a Statelor Unite ale Americii si a deschiderii caii pentru un aer curat, apa curata si actiuni pentru speciile pe cale de disparitie. Pe masura ce anul 1990 se apropia, un grup de lideri ce militau pentru mediul inconjurator, a lansat ideea unei noi mari campanii si au cerut ajutorul lui Denis Hayes. De data aceasta, Ziua Pamantului devenise un eveniment international, mobilizand 200 de milioane de oameni din 141 tari, astfel aducand pe scena mondiala chestiunile mediului inconjurator”, a povestit profesor Mihaela Crăciunescu de la CT MOtru. Ziua Pamantului 1990, a dat un mare imbold eforturilor internationale pentru reciclare si a ajutat la pavarea caii pentru Summitul Natiunilor Unite pentru Pamant 1992 - Rio de Janeiro. Ziua Pamantului 2000, a combinat esenta primei zile a pamantului cu grandoarea internationala a activismului din 1990 (22 aprilie). Pentru anul 2005, Ziua Pamantului a avut internetul ca ajutor in creerea de conexiuni intre activistii din lumea intreaga. Activitatiile au variat: de exemplu un lant enorm de oameni care mergea din sat in sat in Gabon, Africa, in timp ce sute de mii de oameni s-au adunat in National Mall din Washington, D.C., USA.
Ziua Pamantului, a trimis un mesaj foarte clar si foarte puternic, si anume ca cetatenii intregii lumi vroiau masuri rapide si decisive legate de energia curata. 
„Ziua Pamantului este acum sarbatorita pe plan international ca o expresie comuna, ca o dorinta publica de a construi o societate stabila. Unind cetatenii activisti, aceasta zi educa si mobilizeaza oamenii din intreaga lume pentru a proteja mediul inconjurator. Inspira necesitatea de a actiona, la nivel personal, comunitar, national si international. 
Activitatile si programele de Ziua Pamantului, reamintesc de promisunea, de dorinta publica si implica participarea tuturor nivelelor sociale. Ziua Pamantului a devenit un eveniment anual in foarte multe comunitati din intreaga lume. Ofera imensa oportunitate de a unii oamenii pentru a realiza actiuni benefice tuturor. Foarte des, se lanseaza proiecte al caror efect este de a realiza beneficii comunitatii si ajuta la intarirea legaturii dintre grupurile comunitatii”, au transmis elevii implicați în proiectul ECOProvocarea.

Pe lângă aceste campanii de constientizare profesoara Crăciunescu Mihaela a lansat provocarea pentru Şcoala Altfel fiecare clasă să sădească un pom!

S-au organizat mai multe ateliere de Leadership în protecţia mediului, unde elevii au aflat informații noi despre: 1)Al Gore este un activist american de mediu, fost politician. El a  fondat o serie de organizatii non-profit, inclusiv Alianta pentru Protectia Mediului (Alliance for Climate Protection). Este co-fondator al Generation Investment Management, un fond de investitii care sustine  proiectele “verzi”, pentru dezvoltarea tehnologiilor ecologice.

2)Wangari Maathai a fost un activist politic si de mediu din Kenya. Ea a fondat in 1970 Miscarea Centura Verde, I organizatie de mediu non-profit axata pe reimpaduriri, conservarea mediului si drepturile femeilor. Prin aceasta miscare peste 20 de milionare de copaci au fost plantati.

3)Madhav Subrmanian, un baiat de 12 ani din India este diferit decat cei mai multi din colegii lui. El isi petrece timpul liber scriind poezii, cantand cantece si vanzand marfa pe strazile din Mumbai pentru a strange bani pentru protectia tigrilor. Dupa 2 ani, impreuna cu alti doi colegi au reusit sa stranga peste 9,500 USD pentru programul initiat de ei “Copii pentru Tigri.”

Galerie foto




Vizualizări: 509

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste