Ecologiștii reacționează după declarația lui Roșca. Ce-i transmite Greenpeace!
Greenpeace a remis presei un comunicat de presă, ca răspuns la declarația liderului din Motru, nelu Roșca, acesta spunând că va lua 1000 de mineri și va picheta organizațiile de mediu care cer închiderea energiei pe cărbune.
Iată comunicatul semnat de Ion Cepraga, coordonator de campanii, Greenpeace România:
“S-a umplut paharul, în Gorj? Bun, dar care pahar?
Lider de sindicat din Gorj amenință ONG-urile de mediu cu o mineriadă.
„Dacă ei știu să manifeste... Să nu uite că eu chiar am de gând să iau 1.000 de mineri să-i pichetez și eu, să vedem cum se simt. Să luăm la puricat aceste ONG-uri, care s-au născut peste noapte. Au angajați numai pițifelnici de 20-30 de ani, ăștia nu știu ce înseamnă munca în Țara Românească. Să se ducă de unde au venit. Să se ducă unde sunt marii poluatori. Unde au bărbierit munții, de ce nu interveniți, mă?”, a spus președintele Sindicatului Liber de la Cariera Roșiuța, aparținând Complexului Energetic Oltenia, Nelu Roșca, la postul de televiziune local Tele 3.
„Un mesaj pentru cele două ONG -uri GREENPIX și BANKWAX ..cât si pentru guguștiucii cărora nu le-a căzut cașul de la plisc ......mai ușor cu atîta luptă pentru mediu ....ați construit ceva in țara asta ? ...NU SEMANATI VÂNT CĂCI VEȚI CULEGE FURTUNA !! STOP !” –adaugă liderul de sindicat, pe Facebook, renunțând la inhibiții.
Declarațiile sale au venit drept reacție la raportul Noi standarde de emisii – o nouă realitate pentru sectorul energetic pe cărbune1, publicat în 7 noiembrie de Greenpeace România.Concluziile raportului arătau că investițiile pentru reducerea poluării, necesare ca gigantul energetic să poată funcționa fără a încălca legea, sunt uriașe.
Dincolo de tonul agresiv, reacția șefului de sindicat este una legitimăîn anumite privințe și vine să reconfirme un lucru – acela că activitatea colosului energetic merge din rău în mai rău și că nici perspectivele nu sunt încurajatoare.
Fiind unul din cele două ONG-uri de mediu active în Gorj (celălalt fiind Asociația Bankwatch România), simțim necesare câteva mențiuni:
În Europa, investițiile pentru conformarea la standardele de mediu sunt obligatorii. Probabil că dacă le-ar fi hotărât doar Greenpeace, aceste standarde ar fi fost mult mai stricte, însăele reprezintă un compromis agreat între guverne, industrie și organizațiile neguvernamentale în cadrul unui proces de negociere ce a durat șase ani2. În final le-au stabilit forurile UE, în care România este membru deplin, și care reprezintăîntreaga societate europeană, inclusiv Complexul Energetic Oltenia (CEO).
Faptul că investițiile de conformare vor cântări greu pentru CEO reflectă situația economicăși financiarăincomodăa companiei. Din păcate, nenumăratele acte de corupție, de căpușare, de incompetență, sau de subordonare politică, așa cum apar ele în presa locală din ultimii ani, nu aveau cum să aducăîntr-o stare bună colosul energetic. Or, nici în această instanță ONG-urile de mediu nu au avut vreun impact.
Din contra, ONG-urile de mediu vizate de mini-mineriada dlui. Roșca au mers în Gorj, acum un an, cu o inițiativă pentru diversificarea economică a județului. Se numește Tranziție economică justăși este un proces în urma căruia Gorjul își va putea depăși actualul caracter monoindustrial. La momentul respectiv, primele discuții au fost chiar cu sindicatele din minerit-energie, iar la una dintre aceste întâlniri a fost prezent chiar dl. Nelu Roșca. Fiindcăși atunci ne-a adresat aceeași întrebare - cu bărbieritul munților, îi răspundem și acum la fel: Greenpeace România derulează o campanie amplă pentru protecția pădurilor, despre care vă invităm săaflați mai multe pe www.greenpeace.ro.
Din păcate, liderii sindicatelor cu care am stat de vorbă fațăîn față, la acel moment, între timp nu mai sunt de găsit, nu mai răspund la telefon. Or, noi tot aia vrem: să identificăm împreună cu ei și cu ceilalți lideri din județ soluțiile cele mai bune pentru diversificare economică acolo. Atât cât putem, vom mai insista.
Prin ceea ce facem, în Gorj, în ultimii ani, încercăm să ne asigurăm că legislația de mediu și drepturile oamenilor sunt respectate. Aceasta, însă, nu a însemnat vreodată că nu respectăm lucrătorii din minerit-energie sau că nu recunoaștem rolul avut de companie de-a lungul deceniilor de funcționare în sistemul energetic și meritele acesteia. Pe de altă parte, considerăm că liderii de la nivelurile central și local trebuie să conștientizeze declinul accelerat al acestui sector economic și să acționeze responsabil.
Considerăm că există soluții, atât pentru tranziția de la combustibili fosili la surse regenerabile de energie, cât și pentru diversificarea economică a Gorjului. Acestea sunt deja la îndemâna autorităților centrale și locale; mai e nevoie doar de voință. Așa cum am spus-o în repetate rânduri, suntem dispuși săcolaborăm cu locuitorii și autoritățile pentru a găsi asemenea soluții, ce nu afectează nici mediul și nici sănătatea noastră, a tuturor românilor”.