(închide)

Scrisoare deschisă adresată noului ministru al Culturii: Dezastrul de pe Calea Eroilor din Târgu Jiu și batjocura unui simbol național trebuie oprite!

 

Calea Eroilor din Târgu Jiu este unul dintre cele mai importante simboluri naționale ale României. Construită între 1937 și 1938 de către faimosul sculptor Constantin Brâncuși, Calea Eroilor reprezintă o operă de artă monumentală care atrage anual mii de turiști din întreaga lume.

Cu toate acestea, în ultimii ani, Calea Eroilor a devenit subiectul unui dezastru arhitectural notoriu. Lucrările de reabilitare și modernizare care se desfășoară de peste trei ani sunt de mântuială și nu respectă deloc valorile culturale și naționale pe care le reprezintă acest monument.

Deși autoritățile locale au promis îmbunătățirea infrastructurii și modernizarea acestei străzi, obiectiv aflat pe Lista Monumentelor Istorice din România, clasificat clasa A, conform Institutului Național al Patrimoniului, realitatea este cu totul alta. Calea Eroilor a devenit o sursă de indignare pentru locuitorii orașului și pentru turiști în timp ce autoritățile locale se pregătesc de recepția finală, declarând că în proporție de 99% lucrarea este finalizată.

Lucrările nu au fost supravegheate de specialiști în restaurarea și conservarea monumentelor istorice, așa cum impunea legea, în timp ce termenul de finalizare a lucrărilor a fost depășit de la un an, la peste trei și jumătate. Materialele care s-au folosit pentru reabilitarea și modernizarea acestui obiectiv care face parte din Ansamblul Monumental Calea Eroilor, sunt de proastă calitate și nu respectă niciun standard minim care să satisfacă destinația lor, fiind deja deteriorate.

Autoritățile se laudă cu investiții de milioane de lei în reabilitarea Căii Eroilor, dar realitatea este că acești bani sunt cheltuiți fără niciun fel de responsabilitate și fără nicio îmbunătățire vizibilă a stării monumentului, ba dimpotrivă. Este dezarmant să vezi cum un monument istoric atât de important pentru cultura noastră este distrus prin neglijența și iresponsabilitatea autorităților locale și naționale, în egală măsura cu vina arhitectului și constructorilor. Este nevoie în acest moment de implicarea urgentă a tuturor instituțiilor abilitate să intervină pentru a salva Calea Eroilor și a păstra valorile patrimoniului național și european ale României, în forma lor inițială.

Tragem acest semnal de alarmă, în atenția noului ministru al Culturii, doamna Raluca Turcan, precizând că este necesar să ne implicăm cu toții pentru a preveni astfel de situații de ignorare a valorilor culturale, mai cu seamă că Ansamblul Monumental Calea Eroilor de la Târgu Jiu își leagă numele de cel al marelui sculptor Constantin Brâncuși. Calea Eroilor este un simbol național, inclus pe Lista Patrimoniului European care trebuie protejat și conservat pentru generațiile viitoare.

Doamna ministru, Dosarul Calea Eroilor a fost depus încă de anul trecut la Ministerul Culturii, de către Grupul Civic Gorj. Fără o intervenție responsabilă și fermă din partea instituției pe care o conduceți, acest simbol al României este în pericol să rateze includerea în patrimoniul mondial UNESCO. Este timpul să acționăm acum pentru a păstra și a proteja ceea ce ne definește ca națiune și cultură!

▪︎ prof. drd. Andrei Popete Pătrașcu, președinte Asociația cultural-istorică Pleniceanu, membru fondator Grupul Civic Gorj

Foto: Grupul Civic Gorj

Galerie foto



Vizualizări: 1,727

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste